content
19.04.2018

Hardlopen en blessures

Hardlopers hebben een hoog blessurerisico. 60-65% van alle lopers kent in een jaar een periode van blessures. Bij marathonlopers ligt dit percentage op zo’n 90%. De definitie van een blessure is een fysiek letsel dat ernstig genoeg is om een noodzakelijke reductie in training door te voeren. Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten, omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken zijn: onvoldoende herstel; rust en gebrek aan loop specifieke belastbaarheid. Herstel is te definiëren als het herstellen van de beschadigde structuren en het aanvullen van de energiedepots in de spieren tussen de trainingssessies.

Er zijn 5 anatomische voorkeursgebieden voor loopblessures: knie (25-30%); kuit- en scheenbeen (20%); iliotibiale band (10%); achillespees (10%) en voet (10%). Bij 65% van de geblesseerde lopers is de blessure binnen 8 weken hersteld. De kans op een recidief is 50%. Dit is mogelijk te verklaren vanuit een zwakke loop specifieke belastbaarheid.

Risicofactoren voor blessures
Uit onderzoek is o.a. aangetoond dat loopsnelheid, ondergrond en lichaamsgewicht geen risicofactoren zijn voor loopblessures. Ook is er nog geen duidelijk bewijs in hoeverre voetplaatsing (hiel, midden of voorvoet) een risicofactor vormt voor blessures. Beginners hebben een hoger risico op blessures dan ervaren lopers met 3 of meer loopjaren. Belasting en belastbaarheid moeten geleidelijk worden opgebouwd. Meerdere dagen achter elkaar trainen is een zeer bepalende risicofactor, alsmede het aantal trainingskilometers van meer dan 64 km per week en lopers die lopen voor ‘stress-release’. Bij het trainen voor een marathon is veelal een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid een belangrijke oorzaak. Van deze lopers raakt 16% geblesseerd in de voorbereiding en 18% tijdens de marathon.   

Blessures per type afstandsloper
Er is een sterke relatie tussen het lichaamsdeel dat geblesseerd raakt en het type afstandsloper. Marathonlopers hebben meer voetblessures; middellange afstandslopers vaker lage rug-/heupblessures en sprinters meer hamstringblessures.

content

Copyright 2012 Picsal Media