content
24.05.2019

Bewegen zorgt voor een gezond brein

Hoe zorgt bewegen voor een betere hersenfunctie? Het start eigenlijk simpel: door te bewegen stroomt er meer bloed naar de hersenen, daardoor neemt de opname van zuurstof toe. Bewegen bereidt zo de hersensystemen (aandacht, leren en geheugen) voor op effectief en flexibel functioneren. Tussen de hersencellen bevinden zich verschillende stoffen die zorgen dat cellen kunnen communiceren, groeien en gezond blijven leven.

Wanneer je beweegt, worden er meer van deze stoffen aangemaakt. Door die stoffen worden ook nieuwe cellen en bloedvaten aangemaakt. Daarnaast worden de verbindingen tussen cellen sterker. En dat is nu precies nodig om nieuwe dingen te kunnen leren en op te slaan. Naast dat er nieuwe verbindingen en cellen komen, zorgt bewegen er ook voor dat je hersencellen beter beschermd zijn. Als je ouder wordt, nemen bepaalde breinfuncties af. Door te bewegen, kan je deze veroudering van het brein vertragen. 

Door het vrijkomen van stoffen als we bewegen, verbeteren deze hersenfuncties: 
Beter geheugen – Het deel van je brein dat het sterkst reageert op bewegen, is het gebied voor leren en het geheugen. Naarmate je fitter wordt, wordt dit gebied groter. Naast het feit dat je geheugen op de lange termijn verbetert, kun je er ook direct profijt van hebben.
Beter concentreren – Bewegen helpt om je beter te focussen. Je raakt niet zo snel afgeleid en kunt beter multitasken. Je houdt letterlijk je aandacht er beter bij.
Beter humeur– Dat je je ontzettend goed voelt na een training klopt. Bewegen heeft namelijk een positief effect op je gemoedstoestand. Ook dit heeft indirect effect op je cognitieve functies doordat stresshormonen afnemen.
Creativiteit – Je wordt creatiever als je beweegt. Een onderzoek van de Stanford Universiteit onder wandelaars toonde aan dat beweging een goede brainstorm op gang brengt. 

Zeven dagen in de week een half uur lang stevig wandelen is goed voor je lijf én voor je hersenen. Hou je hersenen jong en blijf in beweging!

content

Copyright 2012 Picsal Media