content

Voor een optimale revalidatie na Voorste Kruisband Operatie (VKB) tot op het sportveld!

Fysiotherapie Rootjes is sinds 2015 aangesloten bij het orthopedisch netwerk NWZ. Dit specialistisch netwerk zorgt voor kennisoverdracht en directe contacten met orthopeden. Ons specialisme is er om te zorgen voor een optimale revalidatie tot terugkeer in de gewenste sport. Onze praktijk beschikt over de juiste trainingsfaciliteiten en -mogelijkheden zowel in de praktijk als op het veld.

Een gescheurde voorste kruisband
Onderdeel van het kniegewricht is de voorste kruisband. Deze kruisband geeft beperking aan het voorwaarts schuiven van het onderbeen als ook overmatige rotaties van de knie.

De voorste kruisband scheurt meestal tijdens een geforceerde torsie of overstrekkende beweging van de knie. Dit letsel komt veel voor bij voetbal, hockey en indoorsporten. Het komt meer voor bij vrouwen dan mannen en vaak tussen 12 tot 30 jarige leeftijd.

Diagnostiek
De diagnose na een acuut letsel wordt gemaakt door middel van het analyseren van de klacht, een lichamelijk onderzoek en eventueel een MRI-scan. Vaak is er ook sprake van ander letsel, zoals kraakbeenschade, gescheurde meniscus of een botkneuzing.

Wanneer moet de voorste kruisband worden vervangen?
Als de voorste kruisband gescheurd is, zal de orthopeed u naar de fysiotherapeut sturen om de functie van de knie weer op te bouwen. Op deze manier kan er in sommige gevallen voldoende stabiliteit van de knie verkregen worden en is operatieve behandeling niet nodig. In overleg met de orthopeed wordt bepaald of uw kruisband vervangen moet worden, wanneer er onvoldoende stabiliteit wordt bereikt. Dit hangt mede af van de functie van uw knie en uw (sport)behoefte.
Ook wanneer uw kruisband gereconstrueerd moet worden, is fysiotherapie onmisbaar. De fysiotherapeut probeert uw knie in een optimale conditie te brengen voor de operatie. Na een nieuwe VKB staat circa 8-12 maanden revalidatie voor volledige terugkeer bij contactsporten. Indien geen complicaties kan na circa 10 weken joggen hervat worden.

Wij trainen met u ook op locatie (duin/sportveld) tot hervatting van de wedstrijdsport!

content

Copyright 2012 Picsal Media