content
10.07.2018

Acute gezondheidsproblemen geassocieerd met hardlopen

Hardlopen bevordert de gezondheid en verkleint de kans op hartfalen. Bij hardlopen kan je wel hartproblemen krijgen. Vaak is er dan sprake van een onderliggende genetische afwijking.

Risico’s op het cardiovasculaire systeem
Helaas valt er soms een dodelijk slachtoffer bij een marathon. Het risico op acute hartdood bij de marathon varieert uit onderzoek van 1 op de 50.000 tot 1 op de 80.000 deelnemers.
Bij mannelijke lopers tussen de leeftijd 30 en 64 jaar (zonder gediagnosticeerde hartafwijkingen) is het risico 1 op de 800.000 trainingsuren. Dit betekent concreet dat er 1 loper in 2192 jaar overlijdt tijdens het trainen, waarbij de loper dan dagelijks 1 uur per dag traint. Vanuit dit oogpunt is het risico op acute hartdood zeer laag, zeker met het gegeven dat hardlopen de kans op hartfalen overal verkleint.
In de periode 1981 tot 2008 waren er in de London Marathon 8 dodelijke slachtoffers onder de deelnemers te betreuren. Bij autopsie bleek dat 5 van de 8 slachtoffers een afwijking aan de kransslagader hadden en bij de andere 3 was er sprake van hypertrofische cardiomyopathie. Alle 8 slachtoffers bleken een genetisch hartdefect onder de leden te hebben.

Moeten sporters dan preventief gescreend en getest worden op hart- en vaatlijden?
Uit de huidige bevindingen blijkt de meerwaarde zeer beperkt. Er is een hoog ratio van vals positieve testen. Bij de personen die niet goed door de test kwamen, bleek uiteindelijk 63% een normale hartfunctie te hebben. Gezien de beperkte meerwaarde van een inspanning-stresstest is het goed om als hardloper de lichamelijke signalen te herkennen van mogelijke hartproblemen.

Zo kunnen de volgende symptomen een signaal zijn: een knellend gevoel op de borst; stijfheid in de keel en hals; radiatiepijn in de linker kaak, linker schouder of linker arm; onverklaarbare vermoeidheid; onverklaarbare afname in prestatievermogen; hartkloppingen en discomfort tijdens het lopen dat direct na inspanning verdwijnt.

content

Copyright 2012 Picsal Media