content

Voor een optimale revalidatie na Voorste Kruisband Operatie (VKB) tot op het sportveld !!

Fysiotherapie Rootjes is sinds 2015 aangesloten bij het orthopedisch netwerk MCA. Dit specialistisch netwerk zorgt voor kennisoverdracht en directe contacten met orthopeden. Ons specialisme is er om te zorgen voor een optimale revalidatie tot terugkeer in de gewenste sport. Onze praktijk beschikt over de juiste trainingsfaciliteiten en -mogelijkheden zowel in de praktijk als op het veld.  

Een gescheurde voorste kruisbandOnderdeel van het kniegewricht is de voorste kruisband. Deze kruisband geeft beperking aan het voorwaarts schuiven van het onderbeen als ook overmatige rotaties van de knie.

De voorste kruisband scheurt meestal tijdens een geforceerde torsie of over strekkende beweging van de knie. Dit letsel komt veel voor bij voetbal, hockey en indoorsporten. Het komt meer voor bij vrouwen dan mannen. Het meest voorkomend is het tussen 12 tot 30 jarige leeftijd. 

DiagnostiekDe diagnose na een acuut letsel wordt gemaakt door middel van het analyseren van de klacht, een lichamelijk onderzoek en eventueel een MRI-scan. Vaak is er ook sprake van ander letsel, zoals kraakbeenschade, gescheurde meniscus of een botkneuzing.

Wanneer moet de voorste kruisband worden vervangen?
Als de voorste kruisband gescheurd is, zal de orthopeed u naar de fysiotherapeut sturen om de functie van de knie weer op te bouwen. Op deze manier kan er in sommige gevallen voldoende stabiliteit van de knie verkregen worden en is operatieve behandeling niet nodig. In overleg met de orthopeed wordt bepaald of uw kruisband vervangen moet worden, wanneer er onvoldoende stabiliteit bereikt wordt.  Dit hangt mede af van de functie van uw knie en uw (sport)behoefte.
Ook wanneer uw kruisband gereconstrueerd moet worden, is fysiotherapeutische behandeling onmisbaar. Door middel van fysiotherapie proberen wij uw knie in een optimale conditie te brengen voor de operatie. Na een nieuwe VKB staat circa 8-12 maanden revalidatie voor volledige terugkeer bij contactsporten. Indien geen complicaties kan na circa 10 weken joggen hervat worden.

Wij trainen de patient ook op locatie (duin/sportveld) op, tot hervatting van de wedstrijdsport !!!!

content

Copyright 2012 Picsal Media